Probablement hi ha tantes respostes com practicants, per això la Federació Naturista Internacional l'any 1974 en va suggerir una definició:

"El naturisme és una manera de viure en harmonia amb la natura, caracteritzada per la pràctica de la nuesa en comú, amb la finalitat d'afavorir el respecte a un mateix, als altres i al medi ambient."

Aquesta definició és oberta, però dóna una idea del què és el naturisme. Per explicar-ho millor es poden destacar alguns aspectes:

 

La nuesa: comoditat i llibertat

En alguns moments anar vestit és incòmode i, en canvi, la nuesa és molt més pràctica. La roba en algunes activitats o esports és molesta. Moltes activitats és poden realitzar sense roba, millor que no vestits. La nuesa és saludable, còmode, agradable i dóna una gran sensació de llibertat. Un dels plaers del naturisme és banyar-se nu. Un cop s'ha provat, la gent es penedeix de no haver-lo practicat abans i prefereixen banyar-se sense roba.

Però naturalment, en molts moments és més apropiat anar vestit, quan fa fred o per realitzar algunes activitats.

Acceptació del cos

En la societat actual es dóna massa importància a la roba, la moda i al concepte del "cos perfecte". Molt poca gent té un "cos perfecte" segons aquests criteris actuals. Aquest concepte de bellesa és relatiu, i no sempre ha estat el mateix. El naturisme defensa que tots els cossos poden contenir bellesa i que es pot trobar en cossos de totes les formes, mides, colors i edats. Seria discriminatori que només les persones que compleixen uns determinats cànons de bellesa poguessin gaudir del naturisme. La nuesa és un mitjà per aconseguir l'acceptació del cos. Quan està nu, el cos humà exposa tota la seva bellesa, crea orgull del cos propi i redueix el desig pel que no es té. Si la gent accepta el seu cos podrà ser més feliç.

Respecte al medi ambient

Als naturistes ens agrada gaudir de la natura: de la platja i el mar, de la muntanya, dels rius i dels llacs. La nuesa a la natura és encara més natural. Però, per poder continuar gaudint de la natura hem d'actuar per conservar-la. Hem de vetllar per què l'aigua del mar estigui neta, per què no desapareguin les platges que encara queden ben conservades, per què els rius no es contaminin, per què no es deteriorin els boscos...

Avui en dia és important col·laborar en l'estalvi energètic, de recursos naturals, i col·laborar en l'aplicació de les tres "R" en qüestió de residus: reducció, reutilització i reciclatge; entre altres coses, perquè la nostra societat sigui sostenible per mantenir en bon estat el planeta per a les generacions futures.

Esports

El naturisme promou la pràctica d'esports, especialment a l'aire lliure, que permeten una bona salut corporal, afavoreix l'eliminació de toxines i la circulació dels fluids pel cos.

Amb l'esport s'aconsegueix una millor flexibilitat, agilitat i bon funcionament de l'organisme. Els esports són beneficiosos per la salut sempre que es facin amb una vessant lúdica i no competitiva.

 


Salut del cos i de la ment

Un propòsit del naturisme és promoure la salut del cos i de la ment. El naturisme promou la salut òptima a través del contacte complet del cos amb els elements naturals: Sol, aigua, aire i terra. Per mantenir una bona salut física cal una dieta equilibrada, com l'alimentació mediterrània o la ovo-lacto-vegetariana, i la pràctica d'esports. Per millorar tant el benestar del cos com de la ment, es poden practicar moltes activitats com el massatge, la sauna, la relaxació o el ioga... Els naturistes esdevenen persones més sanes, equilibrades i felices.

La nuesa és bona per la salut perquè permet que s'airegin totes les parts del cos per igual, afavoreix la transpiració i disminueix la humitat. La utilització de roba per banyar-se fa que algunes parts del cos estiguin humides durant molta estona. En canvi, el Sol produeix una acció antisèptica evitant la proliferació de bacteris i fongs. A més, aquestes peces de roba, que massa sovint són sintètiques, dificulten la transpiració natural de la pell.

Respecte a les persones

Ser naturista és la forma més senzilla de ser humà. El naturisme promou el respecte de les persones i no es defineix per cap opció política o religiosa.

El naturisme promou la igualtat social. En molts casos la roba posa barreres artificials o dificulta la relació entre persones. Les persones nues són més iguals entre elles, independentment de la classe social, ideologia, religió... El naturisme és una filosofia socialment constructiva i respectuosa amb tothom, amb les seves diferències. El naturisme només espera el mateix respecte.

 

.

 

No es pretén amb aquesta llista limitar només als llocs indicats la pràctica del nudisme.
Segons la legislació vigent, el nudisme és legal en qualsevol espai públic.
El Nudisme és una més de les teves llibertats (pdf) , i només tu estàs capacitat i autoritzat
per decidir en quins espais públics et despulles i en quins espais no.

 

A diferència de les platges, no hi ha zones d'interior amb una gran tradició en la pràctica del nudisme, però es poden trobar espais on practicar-lo.

 


Mapa comarcal de Catalunya GIRONA LLEIDA TARRAGONA
02 Alt Empordà
10 Baix Empordà
15 Cerdanya
19 Garrotxa
20 Gironès
28 Pla de l'Estany
31 Ripollès
34 Selva
04 Alt Urgell
05 Alta Ribagorça
18 Garrigues
23 Noguera
25 Pallars Jussà
26 Pallars Sobirà
27 Pla d'Urgell
32 Segarra
33 Segrià
35 Solsonès
38 Urgell
39 Val d'Aran
01 Alt Camp
03 Alt Penedès
08 Baix Camp
09 Baix Ebre
12 Baix Penedès
16 Conca de Barberà
22 Montsià
29 Priorat
30 Ribera d'Ebre
36 Tarragonès
37 Terra Alta
BARCELONA
06 Anoia
07 Bages
11 Baix Llobregat
13 Barcelonès
14 Berguedà
17 Garraf
21 Maresme
24 Osona
40 Vallès Occidental
41 Vallès Oriental

 

GIRONA

Alt Empordà
 • Embassament de Boadella. Es poden trobar racons tranquils, allunyant-se de les zones més transitades, per exemple cap al nord-oest del Club Nàutic.
Garrotxa
 • Clot de Balegar, Sales de Llierca.
 • Riu de Sant Aniol, Sadernes.
 • Gorges del riu Borró, Argelaguer.
  Just a sota de la antiga carretera N-260, en un pont alt i estret d’una sola volta fet amb pedra, hi ha una gran gorga, molt fonda i una altra més petita, però també molt bonica uns 100 metres riu amunt. Per arribar-hi, venint de Besalú heu d’anar en direcció Olot per la carretera antiga. A uns 3 km de Besalú creuareu el pont del riu Borró (està indicat). Just passat el pont agafeu un trencant que hi ha a la dreta, on comença un camí asfaltat, immediatament al començar el camí trenqueu a la dreta per entrar a un gran descampat de terra que hi ha al costat del pont.
Ripollès
 • Torrent de la Cabana o Riu Estiulà, Campdevànol. Cal agafar la carretera que va a Gombrèn i recórrer uns 2,5 km. Després de passar el càmping Pirinenc, s'ha d'agafar una pista que surt per l'esquerra, que fa baixada i gira cap enrera. El primer tram de la pista no és gaire bo. Cal recórrer 1,7 km d'aquesta pista fins al final de la zona pavimentada. Allà cal deixar el cotxe i baixar caminant per una pista que hi ha a l'esquerra fins al riu. Seguint el riu amunt (per senders o camins forestals) hi ha diferents salts d'aigua i gorgs per banyar-se, i a més hi ha prats d'herba per descansar i prendre el Sol.
La Cerdanya
 • Riu Duran, municipi de Meranges. Pel sender que porta des del poble fins al refugi Folch i Girona. En mig del camí hi ha una zona més planera i oberta, on hi ha alguns gorgs útils per fer passar la calor de la pujada.
BARCELONA

Osona
 • Riu Fornés, municipi de Sant Pere de Torelló.
  El riu Fornés és un rierol d'aigua clara, encara. A la seva capçalera no hi ha nuclis urbans importants, només el veïnat de la Vola que són quatre cases. El seu curs és abundós, sobretot a la primavera. En alguns punts passa prop de la carretera que porta de Sant Pere de Torelló a Olot pel coll de Bracons. Per altres indrets es separa de la mateixa fent un seguit de meandres excavats a la roca que contenen gorgs més o menys amples i profunds. No és el Canó del Colorado però ens pot servir per disfrutar de valent! És una zona molt emboscada. El gorg està prop del Km. 18,5 de la carretera. En una corba molt pronunciada trobareu un camí no massa ample que s'enfila cap a un turonet a la dreta de la carretera. Cal seguir-lo fins que davalla al riu anant sempre cap a l'esquerra.
Vallès Oriental
 • Riu Tordera, Parc Natural del Montseny, municipi de Montseny.
  Sortint de Sant Esteve de Palautordera en direcció al poble del Montseny, a uns 6 o 7 Km. un cop passat el riu, en una corba molt tancada cap a la dreta, hi ha una carretera a mà esquerra que porta a les piscines del Montseny on hi ha també un Càmping (tèxtil), passades aquestes instal·lacions, a uns 500 metres, trobem un camí de terra que baixa cap al riu i el travessa per un pontet. Un cop passat el pont ja podem aparcar el vehicle (si hi ha lloc...). A mà dreta arrenca un sender que voreja el riu aigües amunt, per la riba esquerra. Seguint-lo arribarem a un gran gorg, que a l'estiu sovint està ocupat per tèxtils, però seguint riu amunt, tot i que el camí és més accidentat, hi ha diversos gorgs, sovint ocupats per nudistes.
LLEIDA

La Noguera
 • ?
Pallars Jussà
 • Embassament de Sant Antoni?. Hi ha control de les aigües pel bany i tenen una bona qualitat.
Pallars Sobirà
 • Estanys dels Pirineus?
Solsonès
 • Embassament Llosa de Cavall, Sant Llorenç de Morunys.
TARRAGONA

Alt Camp
 • Fonts del Glorieta. Passat l'ermita del Remei (Alcover), cal anar més amunt del niu de l'Áliga, entre Alcover i Mont-ral.
 • Toll de l'olla. Per la pista que va a Capafonts, a una mitja hora després de l'entrada d'un camí amb cadena. El camí s'agafa en un tomb molt tancat de la pista (la pista està asfaltada i el camí és de terra). Farena.
Baix Camp
 • Gorgs de la Febró. A mitja hora baixant per un camí tocant al que va al Mas de Frares. És el camí de la Mussara a la Febró. La Febró.
Riu Brugent, de la Riba a Farena, La Riba.
Priorat
 • Riu Siurana,
  • Passat l'ermita de les Pinyeres, quan s'arriba al riu, a uns 500 m. a l'esquerra. El Masroig.
  • Gorgs més amunt del Pantà de Siurana.
 • Riu Montsant. Diferents gorgs entre Ulldemolins i Margalef.
 • La Pallissa, sortint de Marçà passat el pont de les Codines a mà dreta, Marçà.
Ribera d'Ebre
 • Olles de Darmós, Darmós.
Terra Alta - Matarranya (Aragó)
 • Riu Canaletes, Les Olles, a 15 min. d'Horta de Sant Joan. Cal agafar la primera pista a la dreta al entrar al poble.
 • Riu Les Valls, té molts tolls, però només si plou molt a la primavera.
 • Riu Algars,
  • Toll de Vidre, per una pista que surt d'Arnes, però els mesos de juliol i agost està ple de gent ("tèxtil").
  • Toll Blau, a 1 hora caminant des del Mas de Pau.
  • Toll de l'encreuament de riu Algars amb el riu les Valls.
 • Riu Ulldemó, (Matarranya)
  • Toll Gran, a 15 min. del Mas de les Oliveres.
  • Tolls de la Pesquera, a uns 4 km. de Beseit.
 • Pantà de la Pena, terme de Vallderoures (Matarranya).


Si teniu informació d'algun indret, riu o embassament, apte per practicar el nudisme envieu-nos un missatge per correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
.

Aquesta llista no pretén limitar només als llocs indicats la pràctica del nudisme. Segons la legislació vigent, el nudisme és legal en qualsevol espai públic. El Nudisme és una més de les teves llibertats (pdf), i només tu estàs capacitat i autoritzat per decidir en quins espais públics et despulles i en quins espais no.

Google Maps
Veure el mapa d'espais naturistes de Catalunya

 

GIRONA (Costa Brava)

Alt Empordà
 • Cala Pi, a Portbou.
 • Cala Burró, al costat nord del Cap Ras, entre Llançà i Colera.
 • Cala Tamariua, a les roques, El Port de la Selva.
 • Cala Taballera, accés difícil, El Port de la Selva.
 • Cala Fredosa, Cap de Creus, al costat del far pel sud, Cadaqués.
 • Cala Jugadora, Cap de Creus, al costat de l'anterior, abans d'arribar al Far, Cadaqués.
 • Cala s'Alqueria Gran,a les roques, al nord de Portlligat, Cadaqués.
 • Platja de Sa Conca, al sud de la platja, a la zona de roques, Cadaqués.
 • Cala Nans, Cadaqués.
 • Cala Murtra, per la carretera de Cala Montjoi, autoritzada, Roses.
 • Platja de Can Comes, davant del Parc Natural dels Aiguamolls i del càmping La Laguna, entre els rius Fluvià i Muga, Castelló d'Empúries.
 • Platja del Cortal de la Vila. Aquesta és la zona més recomanable del Golf de Roses, Sant Pere Pescador.
 • Platja del Riuet, al costat de la desembocadura del riu Vell, al nord de Sant Martí d'Empúries, L'Escala.
Baix Empordà
 • Platja de Pals, Pals.
 • Platja de l'Illa Roja, al sud de la platja del Racó (Pals), Begur.
 • Cala Roca Bona o Cap de Planes, al costat de cala estreta, s'hi accedeix pel camí que va des de la platja del Castell a Calella, Palamós.
 • Platja Castell, Palamós, per sortida de la C-31 entre Palamós i Mont-Ras.
 • Cala de les Roques Planes, a urb. Torre Valentina, entre Platja d'Aro i Sant Antoni de Calonge. Cal entrà entre les dues columnes i seguir indicadors a urb. Castell Madeleine per carrers Domenech Muntaner i Antoni Gaudi,. tot plegat uns 800 metres. Sant Antoni de Calonge.
 • Cala Canyers, Platja d'Aro.
 • Cala del Senyor Ramon o cala Corullada, quilòmetre 35 de la carretera de Sant Feliu de Guíxols a Tossa, Santa Cristina d'Aro.
 • Cala Vallpresona, al sud de l'anterior, platja de còdols, Santa Cristina d'Aro.
La Selva
 • Platja d'En Carles, prop de la platja de Llorell i Cala Llevadó, al sud de Tossa de Mar.
 • Cala Boadella, al nord de la Cala de Santa Cristina, Lloret de Mar.
BARCELONA

Maresme
 • Desembocadura de la Tordena, entre Malgrat de Mar i Blanes.
 • Cala de les Roques (o Cala d'en Pere), sota l'aparcament-mirador, al quilòmetre 665,9 de la N-II, entre Sant Pol i Calella.
 • Platja de la Roca Grossa, al costat sud de l'anterior, Calella.
 • Platja de la Murtra, al quilòmetre 662,4 de la N-II, Sant Pol de Mar.
 • Platja de la Musclera, autoritzada i senyalitzada com a nudista, al final del passeig de Caldetes, aparcament a la zona comercial en direcció a Arenys de Mar.
 • Platja de Sant Simó, passada la Riera de Sant Simó direcció Llavaneres, des d'on acaba el camí de terra i aparcament fins a l'alçada de l'Hotel Castell de Mata. Mataró
 • Platja de Ponent, entre el centre comercial Caprabo i el terme municipal de Premià, just després del pont sobre la carretera, El Masnou.
 • Cala Naiara, a 100 metres cap al sud de l'estació de tren de Montgat, Montgat
Barcelonès
 • Platja de la Caci. davant de l'antiga fàbrica de la Caci, al costat de l'espigó del port de Badalona, Badalona
 • Platja de la Mar Bella, autoritzada i senyalitzada com a naturista, Barcelona.
 • Platja de Sant Sebastià, davant del Club Natació Barcelona, Barcelona.
Baix Llobregat
 • Platja de la Ricarda, El Prat de Llobregat. Cal anar a la platja del Prat. La platja naturista es troba a uns 300 m. cap a l'esquerre, davant on abans hi havia el càmping Cala Gogo. "Platja autoritzada" des de l'any 2002.
 • Platja de la Murtra, Viladecans. 

Garraf
 • Cala Morisca, Vallcarca, al nord de Sitges.
 • Cala Balmins, entre el cementiri i Aiguadolç, Sitges.
 • Cala de l'Home Mort, autoritzada, al sud de Sitges.
 • Platja Llarga o del Prat de Vilanova, Vilanova i la Geltrú.
TARRAGONA (Costa Daurada)

Baix Penedès
 • Sense informació
Tarragonès
 • Platja d'Els Muntanyans, al nord de Torredembarra.
 • Cala de Calabecs o la Roca Plana, entre Punta de la Mora i la platja Llarga. Accés des de la Platja Llarga o des del Càmping Torre de la Mora, a la Cala de la Mora. Tarragona.
 • Cala Fonda o Waikiki, al sud de l'anterior. Accés des de la Platja Llarga. Tarragona.
 • Platja de la Savinosa, al nord de Tarragona.
Baix Camp
 • Platja del Torn, sota el càmping Templo del Sol, "autoritzada" i senyalitzada, Vandellòs i L'Hospitalet de l'Infant.
Baix Ebre
 • Platja de la Marquesa, a la part nord del Delta de l'Ebre, nudisme ocasional, Deltebre.
Montsià
 • Platja del Serrallo, al Delta de l'Ebre, entre l'Illa de Buda i la platja dels Eucaliptus, autoritzada, Sant Jaume d'Enveja.
 • Platja del Trabucador, a la part sud del Delta de l'Ebre, en direcció a la Punta de la Banya, Sant Carles de la Ràpita.

.

Catalunya

País Valencià/Comunitat Valenciana

Espanya (altres llocs)

França: Catalunya Nord o Rosselló

França: Rhone - Alpes

Itàlia: Piemonte

Portugal: Alentejo

 

.