Una coalició mundial de 30 països demana la fi de la censura a Meta

Nota de premsa FEN-FNI. Gener de 2025.  (Image courtesy of NFN Open & Bloot)

Una coalició mundial de 30 països demana la fi de la censura a Meta. Els naturistes exigeixen diferenciar els continguts positius cap el cos humà i el naturisme dels continguts sexuals.

Una coalició mundial d’organitzacions i líders naturistes de més de 30 països s’ha unit per demanar a Meta i a altres grans plataformes de xarxes socials que posin fi a la censura de la nuesa no sexual. En un esforç sense precedents encapçalat per la Federació Internacional de Naturisme (INF-FNI), s’ha enviat directament a Meta una carta oberta en què s’aborda la qüestió i que es fa pública per amplificar el missatge. La carta subratlla que aquest problema va més enllà del naturisme, cridant l’atenció sobre com la censura de la nuesa no sexual perpetua la vergonya corporal i soscava la promoció de la positivitat corporal. Demana a les plataformes que fomentin la inclusió i l’autenticitat adoptant pràctiques de moderació més justes i coherents.

Signat per organitzacions i líders de països com els Estats Units, Canadà, Països Baixos, Regne Unit, Alemanya, Colòmbia, França, Espanya, Senegal, Tailàndia…, exigeix ​​que les plataformes de xarxes socials adoptin polítiques més coherents i justes en relació amb els continguts naturistes. Destacades organitzacions nord-americanes, com l’American Association for Nude Recreation (AANR) i la Naturist Society Foundation (TNSF), s’han unit a la iniciativa malgrat no estar afiliades a la INF-FNI, cosa que subratlla l’atractiu i la importància de la campanya a escala mundial. També han signat representants de la Fundació Internacional de Drets Humans i de l’organització naturista Esperanto.

El naturisme té una història centenària com a ideologia i pràctica sana i familiar. «Durant anys, els naturistes s’han enfrontat a una censura injusta en plataformes que classifiquen erròniament la nuesa no sexual com a contingut explícit», va declarar Stéphane Deschênes, president d’INF-FNI. “Això no només és injust per a la nostra comunitat, sinó que també envia un missatge perjudicial a la societat que el cos humà és intrínsecament vergonyós. Les xarxes socials tenen el poder de normalitzar la inclusivitat i la positivitat corporal. És hora de canviar.”

Una qüestió més àmplia: la responsabilitat de les grans tecnològiques

Aquesta iniciativa posa en relleu la creixent preocupació pel paper de les grans tecnològiques com a guardians culturals, que modelen les normes socials a través de pràctiques de moderació incoherents i excessivament agressives. Les organitzacions naturistes confien en plataformes com Facebook i Instagram per construir comunitats, promoure esdeveniments i desafiar tabús obsolets, però aquests esforços es veuen constantment sufocats per l’eliminació de publicacions, la suspensió de comptes i les prohibicions amagades (ocultació als resultats de cerques i altres formes d’invisibilitzar), cosa que causa un mal tangible. La carta subratlla que aquestes accions van més enllà del naturisme, ja que perpetuen la vergonya corporal i els cànons de bellesa perjudicials, alhora que sovint permeten que continguts sexualment suggeridors passin sota l’aparença d’«art». Aquesta incoherència soscava la confiança en els sistemes de moderació i posa en relleu la necessitat urgent que plataformes com Meta assumeixin la seva responsabilitat i adoptin polítiques més justes i inclusives.

«Les plataformes de xarxes socials han esdevingut guardians de la cultura», va afirmar Deschênes. “En abordar aquesta qüestió, Meta i altres poden adoptar una postura a favor de la inclusivitat i l’equitat”.

El propòsit d’aquesta carta és expressar la nostra profunda preocupació per la contínua censura de continguts naturistes a les xarxes socials, una pràctica que perjudica no només la nostra comunitat, sinó també tota la societat en general. Durant anys, persones, organitzacions i empreses que promouen valors positius cap a cos humà i cap a la nuesa no sexual, s’han enfrontat a l’eliminació injusta de continguts, al bloqueig a l’ombra (shadow-banning) i a la suspensió de comptes. Demanem que prenguin les següents mesures immediatament per solucionar aquest problema:

  1. Reconèixer el Naturisme com una forma de llibertat d’expressió vàlida i no sexual.
  2. Millorar les pràctiques de moderació de continguts per tal de garantir imparcialitat i precisió.
  3. Col·laborar amb experts de la comunitat naturista.
  4. Augmentar la transparència en les decisions de moderació de continguts.

Sobre el naturisme i el lleure nu

Per a algunes persones, el naturisme és una forma de vida basada en l’harmonia amb la natura, el respecte per un mateix, l’acceptació del cos i la diversitat. Per altres, és una forma d’oci i de sentir-se lliures. La Federació Naturista Internacional (INF-FNI), que representa 40 federacions nacionals i milions de naturistes de tot el món, és la veu d’aquest moviment des del 1953. El naturisme desafia tabús perjudicials, normalitzant el cos humà en el seu estat natural, fomentant la inclusió i el benestar mental.

El Problema

Tot i la llarga història del naturisme en la promoció de valors positius cap al cos humà i el respecte al mateix, les plataformes de xarxes socials classifiquen erròniament el contingut naturista com a inapropiat. Els sistemes automatitzats de moderació no tenen la capacitat de diferenciar entre el material sexualment explícit o pornogràfic i la nuesa no sexual, cosa que té conseqüències devastadores per a les persones, les organitzacions i les empreses.

Per a les federacions, centres turístics i esdeveniments naturistes, les xarxes socials són una eina fonamental per arribar a les seves comunitats, mantenir el suport i difondre’n els valors i la ideologia. La censura injusta soscava aquesta connexió, amb la consegüent pèrdua de membres, ingressos i oportunitats de creixement. Alhora, les plataformes permeten que persisteixin continguts explotadors disfressat d’«art», erosionant la confiança en els sistemes de moderació de continguts i perpetuant ideals corporals perjudicials.

Crida a l’acció

Per abordar aquesta qüestió, demanem a les plataformes de xarxes socials que

  1. Reconeguin el naturisme com una expressió vàlida. Crear excepcions explícites en les polítiques de continguts per al naturisme, semblants a les permeses per a les representacions artístiques de la nuesa, reconeixent-ne els valors no sexuals i inclusius.
  2. Millorar les pràctiques de moderació (censura). Millorar els sistemes automatitzats i formar moderadors humans perquè prenguin decisions informades i matisades.
  3. Col·laborar amb experts naturistes. Col·laborar amb la comunitat naturista, amb els seus representants legítims, per garantir que les polítiques reflecteixin equitat i respecte. Podem ajudar a formar els sistemes dissenyats per distingir entre contingut sexual explícit i simple nuesa.
  4. Ser transparents. Explicar clarament les decisions de moderació i oferir processos d’apel·lació realment accessibles.

Per què això és important

El dany causat per la censura inadequada de continguts naturistes va més enllà de la nostra comunitat, ja que transmet el missatge perjudicial que el cos humà és intrínsecament vergonyós. En una societat que lluita contra els problemes de salut mental això reforça els sentiments d’inadequació i alimenta ideals nocius lligats a estàndards de bellesa inabastables.

Les xarxes socials tenen el poder de promoure l’autenticitat i la inclusió. Si adopten continguts naturistes, poden crear espais que celebrin la diversitat, fomentin la connexió i promoguin l’autoacceptació. Aquesta és una oportunitat perquè Meta i altres liderin amb l’exemple, donant forma a un paisatge digital on tothom se senti valorat i respectat.

És hora de deixar de perpetuar la vergonya i l’exclusió. Treballem junts per garantir que les xarxes socials elevin i potenciïn totes les veus.

Un front mundial unit

La coalició inclou organitzacions i líders de països de sis continents, com ara Àustria, Senegal, Romania, Irlanda, Suècia, Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Hongria i Portugal. Aquesta col·laboració mundial sense precedents subratlla la importància del problema i la urgència que les plataformes prenguin mesures. La carta, que ja ha estat enviada a Meta, també es compartirà públicament per sensibilitzar i suscitar debats més amplis sobre el paper dels mitjans socials en la formació de percepcions culturals.

Els següents representants, en nom de la Federació Naturista Internacional (INF-FNI) i 40 federacions nacionals que representen milions de naturistes a tot el món.

  • Stéphane Deschênes, President, International Naturist Federation.
  • Dr Mark Bass, President, British Naturism.
  • Alin Buzdugan President, Ronaturism Association (Romania).
  • Eric Alapini, President Federation Naturiste Sénégal.
  • Jean-François Lapointe, Président-Directeur-général, Fédération Québécoise de Naturisme.
  • Marc Van Echelpoel, president, FeNatPe – Federación de Naturismo de Perú.
  • Christine Kouman, Directeur-bestuurder –NFN Open & Bloot- Dutch Federation for Nude Recreation.
  • Leticia Medina, President – Irish Naturist Association.
  • Sieglinde Ivo ÖNV Präsidentin (Austria).
  • Ismael Rodrigo, President, Federación Española de Naturismo.
  • Gregers Möller, President, Naturist Association of Thailand.
  • Niclas Ember, President, Swedish Naturist Federation.
  • S L Weaver, President, Australian Naturist Federation Inc.
  • Thierry Spanjaard, President, Internacia Naturista Organizo Esperantista.
  • Alfred Sigloch Deutscher Verband für Freikörperkultur e.V. (Germany).
  • Juha Jonsson, President of Finnish Naturist Federation.
  • Frank Janssens, President FBN (Belgium).
  • Helle Linne Eriksen, President, NNF (Norwegian Naturist Federation).
  • Albert RICHARD, Président de la Fédération française de naturisme (Ffn).
  • Greg SNOW, President, Federation of Canadian Naturists (FCN).
  • Paula Silveira, President, Federação Brasileira de Naturismo (Brazil).
  • Snježana Krušelj, President, Društvo naturista Hrvatske (Croatia).
  • David Saunders, President, NZNF (New Zealand).
  • JJ Oberholzer, President, SANNA (South Africa).
  • Andrés Nieves, President, Federation of Naturism and Nudism in Colombia.
  • Linda Weber, President, American Association for Nude Recreation, USA.
  • Gabor Szabo, President of Federation of Naturists in Hungary.
  • Josafat Barboza, Presidente, Asociación Costa Rica al Natural.
  • Filipa Gouveia Esteves, President of FPN, Portugal.
  • Cynthia Holbach, Board President, The Naturist Society Foundation, USA.
  • Maja Penko, predsednica ZDNS (Slovenia).
  • Gabriele Rossetti, Presidente FENAIT (Federazione Naturista Italiana – Italy).
  • Gustavo De La Garza President of the Mexican Nudist Federation.
  • Goran Filipović, President of Naturist Organization of Serbia.
  • Jaume d’Urguell i Rubió, Secretary, International Human Rights Foundation.

Sobre la Federació Naturista Internacional (INF-FNI) 

Fundada el 1953, la INF-FNI representa 40 federacions i milions de naturistes de tot el món. L’organització defensa el naturisme, la positivitat corporal, la inclusivitat i la normalització del cos humà al seu estat natural

Contactes per a la premsa:

Stéphane Deschênes
President of the INF-FNI
+33 06 17 01 72 86
president@inf-fni.org

A Espanya:
Ismael Rodrigo, presidente de la FEN
+34 629924348
fen@naturismo.org