Defensem el nudisme a l’Illa Roja

Aquest estiu ha sorgit la polèmica sobre la platja de l’Illa Roja de Begur. Aquesta platja té amb una llarga tradició nudista des de principis dels anys 70, com a mínim. Des de fa uns quants anys s’ha fet molt coneguda pels mitjans de comunicació i per les xarxes socials. Això ha fet que cada cop és més freqüentada i ha augmentat la proporció de persones amb banyador. Aquesta platja mai ha tingut cap senyalització per part de l’ajuntament de Begur, tot i que s’havia demanat. Els usuaris habituals de la platja s’havien organitzat per fer alguna pintada en els murs o penya-segats per informar als visitants.

Aquest any s’ha agreujat amb la concessió d’una nova guingueta que no vol servir a les persones nues, que no està pensada pels usuaris de la platja sinó que atrau a més gent de fora, que no sempre és prou respectuosa amb el nudisme.

Aquest any s’ha multat a una persona per repassar una pintada de “Platja nudista”. Des de les entitats demanem una senyalització oficial de l’ajuntament i volem que es respecti la natura. Però és totalment desproporcionada la multa per la quantitat i perquè ha recaigut en una sola persona, quan hi ha diverses pintades diferents realitzades per altres persones.

Per això ens vam adreçar a l’ajuntament de Begur i al Síndic de greuges per fer una queixa formal per demanar una senyalització informativa de l’ús nudista d’aquesta platja, però no per prohibir l’accés a ningú, ni per prohibir el banyadors, simplement per informar de l’ús nudista. I també per queixar-nos de la discriminació de la guingueta de no voler servir a les persones nues en una platja nudista. No és per motius d’higiene que ja els complim.

En aquestes demandes ens recolzem amb la resolució sobre nudisme que va elaborar el 2018 el Síndic de Greuges de Catalunya, que demana que els ajuntaments posin una retolació en els espais nudistes, que es faci una promoció activa del nudisme, entre altres recomanacions.

La primera resposta de l’ajuntament de Begur va ser negativa, per això vam continuar pressionant per poder-ne parlar de nou i trobar una solució millor per a tots, que no impliqui la desaparició del nudisme de l’illa Roja, sinó que es faci el possible per mantenir-lo, ja que és la única platja del municipi amb tradició nudista.

Ara estem a l’espera de noves converses amb l’ajuntament per intentar trobar una solució millor.

La persona multada ha presentat diverses al·legacions, s’està defensant d’aquesta situació injusta i irregular. Però per ajudar-la s’ha organitzat una recollida solidària i voluntària per ajudar-la a pagar la multa, si finalment s’ha de pagar.

I el que hem de fer ara i sempre és anar a la Illa Roja i fer nudisme perquè es mantingui ben present i viu. No hem de deixar d’anar a l’Illa Roja, per assegurar que no es perdi, tot i les incomoditats de la massificació.

Els mitjans de comunicació són sensacionalistes i pinten la situació com si hi hagués un gran conflicte de convivència i això no és cert. Exceptuant alguna situació, en general hi ha una bona convivència.

Amb els visitants no nudistes hem d’afavorir que vegin els beneficis del nudisme i s’animin a provar-ho. Una senyalització informativa ajudaria segur.

Als visitants també els demanem que siguin més respectuosos amb el nudisme i que no facin fotos a la gent nua. I els animem a que provin de banyar-se nus i gaudir de l’espai en convivència.

Segimon Rovira Comas
President del CCN i de la FNNC.
Agost 2021